Відомо, що будинок з мансардним дахом дасть змогу значно розширити життєвий простір житла за мінімальних матеріальних витрат. Маючи інженерну освіту (для розуму) і досвід роботи з будівельним інструментом (для рук), можна самотужки спорудити мансарду на вже готовій "коробці" або на обжитому будинку. А якщо є технічно грамотний консультант, то й освіти достатньо середньої.

Підготовчий період

Практика показує, що часу на спорудження мансарди (житлового горища) знадобиться порівняно небагато. Треба лише мати:

  • готовий проект,
  • комплект необхідних матеріалів,
  • вірних помічників.

Проєкт "Мансардний дах кроквяний" необхідний, щоб визначитися, наприклад, з масою крокв, балок і покрівлі, що особливо важливо під час реконструкції будинку, збудованого раніше. Силовий і міцнісний розрахунки покажуть, наскільки міцність фундаменту і стін забезпечуватиме безпечне користування мансардою, та й проживання в будинку.
Для людей з технічною освітою проєкт нескладно виконати самотужки - потрібно лише бажання і довідкова література:

  • Українські ДБН та (або) радянські СНіП – будівельні норми та правила
  • Довідник інженера-будівельника.

Альтернатива - проект за допомогою технічного фахівця (напевно, у кожного знайдеться хоч один друг-технар). Навіть якщо він не знає, як зробити мансардний дах, то допоможе розібратися з довідниками і будівельними нормативами.
Сформувати комплект матеріалів - конструкційних, кріпильних, допоміжних можна теж за допомогою довідників. Кошторис витрат також потрібен, а скласти його можна і за допомогою Інтернет-сайтів постачальників будівельних матеріалів. Проектно-кошторисна документація необхідна, щоб не витратити зайвого, але створити будову на довгі десятиліття і навіть на століття.
Мансарда може бути обладнана під дахом, як зі звичайними (щипцевими), так і складними (ламаними) скатами. Разом з тим, практично будь-який дах мансардного типу вимагає, загалом-то, звичайних матеріалів:

  • Крокви для спорудження несучої конструкції
  • Комплект покрівельних матеріалів для гідроізоляції даху
  • Теплоізоляційний матеріал
  • Допоміжні матеріали або вироби, наприклад, пароізоляція, трубчасті віддушини.

За бажанням, можете доповнити дах спеціальними мансардними вікнами або встановити велике скління в торцях горища.
Складаючи проектний ескіз, зверніть увагу на висоту мансарди. Для забезпечення комфорту житлове приміщення повинно мати висоту не менше 2,2 метра. Рекомендована мінімальна ширина - 3 метри. І практика показує, що звичайний - двосхилий мансардний дах таку висоту, як правило, не забезпечує.
Дахи з крутизною ската понад 45-и кутових градусів можуть забезпечити мансарді і висоту, і ширину. Однак, спорудження таких вимагає більше грошей і більше часу. Найбільш раціональним рішенням буде ламаний мансардний дах, оскільки він:

  1. більш звична місцевим фахівцям;
  2. менш трудомістка;
  3. вимагає не набагато більше матеріалів, ніж звичайний двосхилий дах.

Інакше кажучи, під час проектування і спорудження буде набагато простіше знайти як фахівців, так і матеріали.

 Мансардні дахи проект європокрівля

Матеріальне забезпечення

Традиційно, найзручнішим матеріалом для кроквяної системи було і залишається дерево. Горючість деревини і схильність до біологічної агресії усунути нескладно, використовуючи спеціальні просочення: антипірени, біо- і фунгіциди. Після такої обробки деревина не втрачає своєї екологічності. Для облаштування кроквяної системи будинку буде потрібно:

  • дерев'яний брус перетином не менше 50х100 мм;
  • дошка обрізна і необрізна шириною 150, товщиною 50 мм;
  • цвяхи 80 і 100 мм, саморізи та інше кріплення;
  • дріт із м'якої сталі, діаметром 3 - 4 мм;
  • гідроізоляція, наприклад, руберойд або полімерна плівка.

Необхідний також якісний ріжучий інструмент, молотки і сокири. Для контрольних і робочих вимірювань знадобляться: рівень (ватерпас), схил, рулетка, кутник

Спорудження основи

Основа кроквяної системи для даху будь-якого типу - Мауерлат з бруса або 3-дюймової (як мінімум) дошки. Його зазвичай укладають на довгі (фасадні) стіни будинку, де він:

  • надійно закріплює нижню частину кроквяної конструкції,
  • забезпечує стійкість до вітрових навантажень,
  • рівномірно розподіляє вагу даху по стіні та фундаменту.

Несучий каркас ламаного мансардного даху - П-подібна конструкція складається з вертикальних опор (стійок) і горизонтальних балок (перемичок). Дистанція між опорами - це ширина мансардної кімнати. Починати монтаж П-подібних арок треба з фронтонів. Встановлення кроквяної конструкції, контр-обрешітки та обрешітки під покрівельний матеріал для даху з ламаним схилом виконується, як і для звичайного двосхилого.

Специфіка покрівельного пирога для мансарди

Крім міцності та гідроізоляції, мансардний дах має забезпечувати і температурний комфорт. Торцеві "стіни" мансарди утеплюють пінопластом або мінеральною ватою і зверху обшивають вагонкою, сайдингом або штукатурним матеріалом. Утеплення мансардного даху слід починати після завершення покрівельних робіт, для чого знадобиться:

  • Теплоізоляційний матеріал, наприклад, піно-полістирол або мінеральна вата
  • Підпокрівельна гідроізолююча плівка, але така, що пропускає пар, або супердифузійна мембрана і паронепроникна підпокрівельна плівка
  • Декоративно-захисне покриття
  • Кріпильні вироби.

Пароізоляція стелиться під плити мінеральної вати, щоб захистити утеплювач від пари, що піднімається з будинку. Гідроізоляційна плівка стелиться зверху над утеплювачем, щоб захистити його від залишків вологи, які можуть проникнути під основний покрівельний матеріал.
Якщо не впевнені у своїх силах, запросіть майстра - знайти фахівця з облаштування мансарди сьогодні нескладно. Можливо, такий консультант знадобиться ще на етапі проектування, щоб заздалегідь визначитися, як утеплити мансардний дах.

 

Утеплення мансардного даху Єврокровля

Попередня публікація Технологія пристрою м'якої покрівлі: короткий опис монтажу
Наступний пост Який утеплювач краще вибрати? Робимо правильний вибір

Коментарі

ukУкраїнська